Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dr. Halla László

Dr. Halla László vagyok, somlói szőlős és boros gazda. Budapesten 1942. február 4-én születtem. (Alapképesítéseim: okl. autóközlekedési technikus, okl. közlekedésmérnök - gépjármű szak, okl. közgazdászmérnök - külkereskedelmi szak, egyetemi  közgazdász doktor), és több évtizedes szakmai tevékenységem az autóhoz, a közúti közlekedéshez köt. Ezen belül a bajai sorkatonai szolgálattól (zászlóalj gépjármű-mester, műhelygépkocsi vezető), az autóvezető képzés, vizsgáztatás, oktatás, az autók müszaki vizsgáztatása, gépjárműközlekedési műszaki szakértés, igazságügyi műszaki szakértés (gyémánt-jelvényes, a Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamara örökös tagja.) tevékenységen át , "AUTÓ" c. szaklap kiadással,  szakújságírással, gépjármű biztosítással és kárrendezéssel, autójavítással, üzemeltetéssel, karbantartással, jármű és  alkatrész kereskedelemmel, nemzetközi kapcsolatokkal (külkereskedelem),  turizmussal, tartalékgazdálkodással, logisztikával, minőségbiztosítással foglalkoztam, még főiskolai docens, főigazgató helyettes is voltam. Kellő mértéktartással állíthatom, hogy munkaköreimben eredményesen dolgoztam. Az AUTÓTECHNIKA Kereskedelmi Vállalat vezérigazgatójaként jutottam el előszőr 1984-ben a Somlóra. (Kicsit hosszúra sikerült az egyik mondat, de ez az időszak tényleg hosszú volt: 1956-1994.)

Életem második,  már szintén jelentősnek mondható időszakában bizonyos időbeni átfedéssel a somlói borral, a szőlővel, a falusi , agro- borturizmussal foglalkozom, és a somlói civilmozgalomban jelentős feladatokat vállaltam. Létrehoztuk a SOMLÓ HEGY Alapítványt, melynek hosszú évekig elnöke voltam (előtte a Somló Baráti kör alelnöke), majd a Somlói Borrendet. A hegyközségek megalakulását előírő rendelkezésre a Somló környékén nem mozdult senki, az önkormányzatok sem. Néhány héttel a határidő lejárta előtt a Somló hegy Alapítvány megkezdte a szervező munkát, és 3 hegyközséget, majd a Somlói Hegyközségi Tanácsot keltettük életre. Az első összejöveteleket az Alapítvány szervezte, majd hagytuk a további önszerveződést. Egy időben a Somlószőlősi Hegyközség választmányában, és küldöttként a Somlói Hegyközségi Tanácsban is működtem. Létrehozója voltam a SOMLÓ VÁR Alapítványnak, majd 2000-ben a Somló és Környéke Borút Egyesületnek, melynek 2011. március végéig, lemondásomig elnöke, azóta tiszteletbeli, örökös elnöke vagyok. Az Egyesületen belül létrehoztuk 2003-ban a Somlói Borlovag Klubot, melynek ügyvezető alkancellári tisztét is betöltöttem. Kibővítettük a klubot 2010. március 27-i ünnepélyes 10. jubileumi Közgyűlésünkön. Az új elnevezés: Somlói Borlovag - és Pálinka Klub. Szintén az Egyesületen belül működik a 2006-ban létrehozott Somlót Pártolók Társasága, és a 2007-ben megalakított Somlói Kabinet. A felsorolt szervezetekben folyamatosan,  már 27 éve tevékenykedem, és próbálok társaimmal együtt közös nagy szerelmünkért a SOMLÓÉRT tenni. Néhai nagy barátaim Dr. Koperniczky Enyi István, a Somlókirálynő festője, Kozarits Zoltán népi költőnk, Molnár Józsi a kitűnő vendéglátó, Osztoics Gyuri, Váczi Gyuri, Vér Józsi, Vér Olivér,  Pál Józsi sokat tudna mesélni,  másokkal együtt erőfeszítéseinkről, és ahhoz képest szerény erdményeinkről.

Közöm van, és sokat dolgoztam érte, hogy megépítettük a 25 szobás, teniszpályás, medencés, szaunás első, és máig egyetlen hotelt a Somlón: a FERENCZY PANZIÓT (Mai nevén: Hotel Somló. A helybeliek most is Autótechnika néven említik) Az első rádió és TV. közvetítésket a Somlóról innen indítottuk, vezetékes telefonunk volt ekkor már, a recepción számítógép, a szobákban rádió, hűtőszekrény, TV. készülék működött (1992.). Az országos napilapok, helyi lapok ekkor fedezték fel a SOMLÓT. Az Országos Idegenforgalmi Hivatal finanszírozta kezdeményezésünkre az első tanulmányt a Somlóról. A szobák fűtését, a melegkonyhás főzést tartályos gázellátással, a szennyvízelvezetés, a vízellátás komplex feladatát is megoldottuk. A 15 hektáros szőlő közepén a panzió mellett úszómedence zuhanyozókkal, szauna, 2 db teniszpálya öltözőkkel, zuhanyozókkal, az esővíz elvezetését megoldva, mind a kényelmet, a különlegességet szolgálta ebben a csodálatos környezetben. A szaunaház tetőterében kialakított kényelmes appartman a fiatal nászutasokról "Nászszoba" nevet kapta. Ebben az épületban alakítottuk ki a Mauritius sörbárt  NDK-ból importáltuk a sört. A szőlős gazdák napközben a munkavégzés során szívesen fogyasztottak sört, melyet  a sörbárban megvásárolhattak. Autóparkolók, a környezetbe illő szemétgyüjtők, a 200  személyes szabadtéri színpad, az azt kiszolgáló mellékhelyiségekkel, az 1800 telepített fa, bokor, virág a környék kiemelkedő, azóta is első létesítménye lett. A pincészet első pincemestere a néhai, legendás hírű tüskevári Molnár József volt. A szabadtéri színpadon az első előadásokra meghívtuk szomszédainkat, ismerősöket, segítőinket. A Veszprém Táncegyüttes, a Székely Együttes, Béres Ferenc és Lipcsei Judit nótaénekesek, a Mikroszkóp Szinpad (Zsarukabaré.), stb. nagysikerű előadásai odavonzották a somlóiakat, és a közeli lakósokat. A TRABANT Gyár vezérigazgatója Dr. Günter Hipp úr még zsűritag is volt borversenyen Somlószőlősön. Sok külföldi vendég is járt nálunk. Az Interperlamentális Unió delegációja, az akkori soros elnökkel az élén sir Maik Marsall úrral együtt. Itt volt vendég az akkori NDK. IFA. Kombinát vezérigazgatója Dr. Lothar Heiczman úr, és a LADA Gyár vezérigazgató helyettese Szergej Szergejevics Borisz, és sokan mások. A Somló hegyet megszerették, és kereskedelmi tárgyalásainkat is kedvező irányba befolyásolta az ott töltött rövid baráti tartózkodás. A nádtetős pihenőben már belső telefonon lehetett kávét, fröccsöt rendelni, mellette kültéri kemence működött és büfé kocsiból vásárolhattak hűsítőt a szabadtéri színpad nézői. Néhány elektromos autó (a hódmezővásárhelyi Pulik) kölcsönzésre vártak.

Sok kiadványt (térképeket, könyveket) adtunk ki,  a somlószőlősi Döbrentei Gábor, aki a Magyar Tudományos Akadémia első titkára volt mellszobrát, mely a somlószőlősi evangélikus templom előtt kapott elhelyezést, elkészíttettük (Készítője: Lesenyei Márta szobrászművész barátom), a hegy tetején a Szent István szobrot elkészíttettük (4,6 m magas, készítője: Néhai Kiss Sándor Munkácsy díjas szobrászművész, jó barátunk), és a 14 m. magas fakereszt (tervezője a Kossuth és Ybl díjas építész jó barát:  Vadász György) létrehozásában is jelentős szerepem volt.

Sok mindenről, eseményről tudnék beszámolni. Vezérigazgatóként, és Alapítvány elnökként 3-4 alkalommal, majd a Somló és Környéke Borút Egyesület elnökeként 7 alkalommal megrendeztük a hagyományos SOMLÓI NAPOKAT.    Jelenleg az Egyesületnek 395 tagja van, akik egyúttal borlovagok. A borlovag ruhát és névre faragott fakupát a felavatottak önköltséges áron kifizetik, bár nem mindenki kéri az ünnepélyes felavatást. Talán nincs az országban olyan boros szervezet, melynek 280 borlovag ruhával rendelkező tagja lenne a Somlói Borlovag - és Pálinka Klubon kívül. 

Egyesületünk tagjainak díjmentes képzéssel 3 osztály (110 fő) szőlőtermelő és borász, 1 osztály (32 fő) növényvédő és méregraktár kezelő, és 3 fő részére falusi vendéglátó OKJ-s képzést biztosítottunk a keceli TG. Virágdekor Szakképző Intézet és Kollégium tulajdonos igazgatója Téglás András somlói borlovag sgítségével, és a sikeres vizsgát tettek a hallgatók. (Magam is megszereztem ezeket a szakmunkás bizonyítványnak megfelelő képesítéseket, és azért is büszke vagyok rájuk, mert személyes példámmal többeket orientáltam a tanulásra, a fejlődésre.)

Boldog családban élek 54. éve feleségemmel Ágival, illetve László, Zsolt fiaimmal, Csilla és Norberta menyeinkkel, Dorina, Petra, Gréta, Kristóf, és Eszter unokáinkkal. Ha tehetik jönnek a Somlóra, ahol nagyszerű dolog egyútt ébredni, reggelizni, együtt tölteni az időt a  saját ültetésű fák, bokrok, virágok gyönyörű környezetében.